Ahogy már azt korábban taglaltam, tanfolyamon sosem jártam. Volt egy mentorom, aki fogta a kezem, és vezetett a tanulás rögös útján. Tőle tanultam a trendelemzést is, de azt elmondta, hogy ez nem az Ő 'találmánya', tanulta valamikor a GG féle tanfolyamon. (Akik öregebb rókának számítanak a szakmában, talán tudják ki(k)ről van szó.) Én még ennél egzaktabb módon meghatározott trendelemzéssel sehol nem találkoztam, én ezt használom. Remélem hasznára válik valaki másnak is. 

Trendelemzés (GG módra)

Emelkedő trend esetén

- elsődleges feltétel: a völgyek monoton növekedése

- másodlagos feltétel : a csúcsok szigorúan monoton növekedése 

Az elsődleges feltétel „csak” monoton növekedést ír elő, ezért megengedhető két egymást követő völgy egyenlősége is, ellentétben a másodlagos feltétellel, ahol viszont már nem megengedhető két egymást követő csúcs egyenlősége, mert a monoton növekedés szigorú! 

Csökkenő trend esetén 

- elsődleges feltétel: a csúcsok monoton csökkenése

- másodlagos feltétel: a völgyek szigorúan monoton csökkenése 

Az elsődleges feltétel „csak” monoton csökkenést ír elő, ezért megengedhető két egymást követő csúcs egyenlősége is, ellentétben a másodlagos feltétellel, ahol viszont már nem megengedhető két egymást követő völgy egyenlősége, mert a monoton csökkenés szigorú! 

A csúcs-völgy elemzés alapszabályai 

1. ha a trend elsődleges feltétele érvényben van, akkor a trend érvényben van
2. ha a trend elsődleges feltétele megbukik, akkor a trend érvényét veszti
3. ha a trend másodlagos feltétele érvényben van, akkor a trend bizonyos
4. ha a trend másodlagos feltétele megbukik, akkor a trend kétségessé válik

Nézzük meg ezt a gyakorlatban.

Ahhoz, hogy a trendet elemezni tudjuk, természetesen szükségünk van arra, hogy a charton bejelöljük a kialakult csúcsokat, és völgyeket. Ezt én úgy szoktam, hogy a gyertyák méretét egész kicsire állítom (minél kisebb, annál kevésbé látszik a 'piaci zaj'), és bejelölöm a csúcsokat, völgyeket. Itt azért van a dologban némi szubjektivitás. Aki még ezt is ki akarja zárni, vagy még nem elég gyakorlott ahhoz, hogy kijelölje ezeket, annak tudom ajánlani a ZigZag indikátort, ami minden MT4-be be van építve. A beállításaival lehet kísérletezni, én az ExtDepth-et az alap 12-ről 15-re, vagy akár 20-ra is szoktam állítani. Természetesen, mint minden indikátor, ez sem tökéletes, de jó támpontokat ad a meghatározáshoz. Nem kell túlmisztifikálni a dolgot, én amit látok bejelölöm, és kész. 

Ezután következhet az elemzés.

EURUSDW1.png

A csúcsok monoton csökkenését láthatjuk a képen, valamint azt, hogy a völgyek szigorúan monoton csökkenése az utolsó völgynél már nem áll fenn, mivel magasabban van az előzőnél. 

Tehát az elsődleges feltétel érvényben van (csúcsok monoton csökkenése), így a csökkenő trend érvényben van. A másodlagos feltétel megbukott (völgyek szigorúan monoton csökkenése), így a csökkenő trend elbizonytalanodott. Megállapítható tehát, hogy az EURUSD hetes idősíkon bizonytalan, de csökkenő trendben mozog.

Nézzük meg egy idősíkkal lejjebb, napos grafikonon. 

EURUSDD1.png

Az 1. völgy egybeesik a hetes idősík utolsó völgyével. Naposon innen indult az emelkedés. Kialakult az 1. csúcs, majd leesett az árfolyam a 2. völgy szintjére, de innen újra emelkedés következett. Az emelkedő napos trend akkor alakult ki, amikor az árfolyam áttörte 1. csúcsnál lévő 1.31700-es szintet. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy meddig megy el az árfolyam, de a 2. csúcs már magasabb az elsőnél, tehát az emelkedő trend két feltétele, vagyis a völgyek monoton emelkedése, és a csúcsok szigorúan monoton emelkedése érvényben van, így a trend kialakult. 1.37100-ig ment el a 2. csúcs, és onnan lefordult az árfolyam, hogy kialakítsa a 3. völgyet. A lebegő völgy az 1.27500 környékig lejött, ami majdnem megegyezik az előző völgy szintjével, mindössze 90 ponttal marad el tőle. De mivel nem törte le, az emelkedő trend továbbra is biztosan él, hiszen mindkét feltétel érvényben van. Ezután az árfolyam elindult felfelé a 3. (lebegő) csúccsal, de az 1.31700 szintről lefordult, nem tudott új csúcsra menni, ezzel az emelkedő trend másodlagos feltétele (csúcsok szigorúan monoton növekedése) megbukott, így az elbizonytalanodott, de még érvényben van. Eztán kialakult a 4. völgy, ami már csak 45 pontnyira volt az előző völgytől, de nem tudott lemenni 1.27500-ig, így az emelkedő trend elsődleges feltétele továbbra is érvényben van, vagyis az továbbra is él, bár igen bizonytalan. Itt már azt lehet mondani, hogy oldalazó a piac. Innen újra felpattant az árfolyam, kialakítva a 4. csúcsot 1.34000 szinten, ahol még mindig érvényben volt az emelkedő trend, de továbbra is bizonytalan. Ebben a nem szép mozgásban 1.27958 letörésénél jött el az a pont, amikor azt lehet mondani, hogy az emelkedő trend érvényét vesztette, hiszen az elsődleges feltétel (völgyek monoton emelkedése) megbukott. 1.27500-nál alakított ki egy új aljat az árfolyam, létrehozva az 5. völgyet és innen pattant fel az 5. csúcsra, 1.3450-ig. Jelenleg egy trend nélküli állapotban mozog az árfolyam napos idősíkon, hiszen az emelkedő trend már megtört az 5. völgynél, és még új trend nem alakult ki. 

Nos, én így tanultam a trendelemzést. Lehet, hogy ez első ránézésre bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az. Kis gyakorlással rááll az ember szeme, és rengeteget segít a piac megítélésében. 

Használjátok Ti is haszonnal!

Szerző: simifx  2013.09.04. 20:23 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forexvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr205494126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Misinszki Zoltán 2013.09.05. 09:36:39

Ez a fajta kereskedés,sokkal inkább hasonlít a tőzsdézéshez!-de ez még mindig nem elég pontos!Én a Tőzsdeiskolában (www.tozsdeiskola.hu),5 egyértelmű csúcs-völgy típust tanultam meg,amit a gyertyák alakítanak ki,így nincs találgatás,hogy ez csúcs-e,hanem vagy az,vagy nem,ezeknek a típusoknak köszönhetően!0,1%-nak persze ez is bonyolult volt,ezért a tőzsdeszakértő,nekik EMA2-EMA5 kereszteződésével tanította meg a csúcs-völyeket bejelölni!Ebben sincs bonyolult dolog,vagy keresztezi az EMA2 az EMA5-öt vagy nem!Ezekben a trendelemzésekben így nincs talán,vagy,lehet,esetleg,majd ha... kifejezések!

A hírek hallatán való kereskedésben,óriási hibát látok,mégpedig azt,hogy nincs rendszeresség,ezért ha veszteség van,akkor 100-200pip-nyi,ha véletlenül jó irányba megy,akkor 10-30 pip-et hoz csak!Ez azért van,mert ha elkezd rossz irányba menni az árfolyam,elkezdünk reménykedni,hátha megfordul...,ha pedig jó irányba mozog,gyorsan bezárjuk,amég van egy kis nyereségünk...!Ezzel a hozzáállással nem is lehet más az eredmény,mint a tőkénk lenullázása!Ezeknek a személyeknek,azt tudom tanácsolni,hogy a nyitási érték,és a vesztő stop közötti (bármekkora) pip-nyi különbség,a tőkéje 1%-a legyen!Kötelezően meg kell adni a nyerő stopot is,amit tegyél 1,5%-ra!Ezután már csak hagyni kell,hogy az árfolyam elérje valamelyik szintet,így lesz rendszeresség a kereskedésben!VESZTŐ STOPON,és NYERŐ STOPON pozíció nyitás után már NEM VÁLTOZTATUNK!

simifx 2013.09.05. 11:03:54

Először is bocsáss meg, de a legutolsó bejegyzésedet kivettem, szeretném ha reklámmentes lenne ilyen tekintetben az oldal. Az előző bejegyzésben így is maradt egy webcím, amire ha akar valaki rákattint. Az a gondom az általad publikált előadásról, hogy ez csak egy beetetés arra, hogy fizess be az általuk preferált oktatás(ok)ra.
Csúcsokról, völgyekről csak annyit, hogy sem EMA-kal, sem mással nem lehet ezt egzakt módon meghatározni, mert ha van egy extrém mozgás, mondjuk fel, majd le két gyertyán belül, az máris torzítja az adatokat, amiből a mozgóátlagok számítódnak. Szerintem nincs olyan ezen a piacon, ami 100%-os pontossággal, az emberi intuitív képességek kizárásával működne. Mindig marad legalább 1 olyan tényező, ami miatt be kell avatkozni, ha extrém helyzet adódik.
Rendben van az amit leírtál, neked biztosan működik, és ez így van jól. Ezt tanították, ezt használod. Viszont azt is el kell fogadni, hogy másnak meg más működik. Légy nyitott az új dolgokra, és mielőtt élből elutasítod, legalább gondold végig. Engedd meg, hogy kifejtsem ezt néhány mondatban. Ismerek olyan rendszert, ami hírkereskedéssel foglalkozik, 50 pip SL, és 30 pip TP-vel dolgozik. RR 1:0,6 ! És mégis nyereségesen tud működni, mert a találati arányuk 70% fölötti. Kiszámolható, hogy a payoff ratio minimum 1,4. Az már egy másik kérdés, hogy ezt a rendszert Te tudnád-e működtetni.
Van itt egy másik dolog. Elsőször is hangsúlyozom, hogy ez az én véleményem, és nekem ez működik! Én nem használok TP-t, kizárólag SL-t. Természetesen mindig megnézem, hogy a belépési ponthoz képest az ár nagy valószínűséggel meddig mehet el(RR), de ahogy a poziba léptem ez számomra már nem létezik. Teszem ezt azért, mert a TP használata ellenkezik a sikeres tréder azon alapelvével, miszerint a veszteségeket minimalizáslni, a NYERESÉGEKET MAXIMALIZÁLNI kell a siker érdekében. Tehát én a stoppot csúsztatom inkább. Ezt persze nem automata csúszó stoppal, hanem kézzel.
süti beállítások módosítása